Leather Black Michelle Dam Ugg blkNormal 3RjL4Aq5
Möt leveransroboten Starship.

Spaning

Självkörande närbutiker, drönare som kör ut fredagstacon eller robotar som levererar matkassen. Så här kan det se ut när maten levereras till oss i en inte alltför avlägsen framtid.

Glöm cykelbud, utkörning med bil eller för den delen att hämta själv – framtidens matleveranser ser annorlunda ut.

Självkörande hemkörning av pizza

Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

Är en självkörande pizzaugn framtiden? Pizza Hut och Toyotas idé är självkörande lastbil laddad med rykande färsk pizza. Men det är inte bara en pizzabil. Konceptet kallas e-Palette där Toyota teamat ihop sig med Uber, Didi, Mazda och Amazon. E-Palette ska fungera för en rad ändamål med ett syfte; att du slipper lämna hemmet och låter prylarna komma till dig. Vad sägs om mobila skoaffärer, hotellrum och brevbärare? Är i prototypstadie nu, kan börja  rulla 2020.

Status:

Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

E-Palette och flera fordon visades nyligen upp på teknikmässan Consumer Electronics Show. Konceptet ska inom kort börja testas i olika regioner, enligt Toyota.

Självkörande kurir 

Bakom företaget står två av Skype-grundarna. Foto: Starship

Beställ hämtmat i London och det kan hända att den levereras av den lille självkörande roboten 6D32 som görs av Starship Technologies. När maskinen är vid din dörr får du ett sms med en kod för att plocka ut maten ur roboten. Maskinen har gps-sändare och datorsyn som gör att den känner igen sin omgivning. Nio inbyggda kameror ska se till att den hittas om maskinen blir stulen.

Status: Starship har enligt utsago redan testats i 16 länder. I London har Just Eat använt tio robotar för utkörning av pizza under ett år. Hittills har mer än tusen mål mat levererats. Samtidigt har robotar blivit så vanligt att deras framfart begränsas i Los Angeles efter protester.Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

Matbutiken på hjul

Här kan man snacka om närbutik. Robomart är en rullande butik som är utrustad med kyl- eller värmesystem. Det finns även planer på att utrusta separata bilar för att efterliknade de olika delarna i en matbutik i allt från mejeri- till kött- och grönsaksdisk.

Fxvyyrnswvdy Https cgi cgi 693633 Fxvyyrnswvdy Https cgi 693633 693633 Https Fxvyyrnswvdy 693633 Fxvyyrnswvdy SGqzVUMp

Status: Prototyper byggs, enligt Techcrunch.

Tacocopter

Foto: Tacocopter.com

En drönare kommer lastat – med tacos! Tacocopter skapade rubriker för ett antal år sedan. Det visade sig dock vara ett enda gigantiskt PR-trick. Dominos pizza har sedan dess levererat mat med drönare via Flirtey på Nya Zeeland och Orange Leaf Frozen Yoghurt via drönare i Nederländerna.

På Island händer det grejer! Där levereras mindre matpaket via drönare (video nedan), vilket spar både tid och miljö. Bakom står israeliska Flytrex och e-handelsbolaget Aha. Det är första systemet för drönarleveranser som lanserats i stadsmiljö, enligt egen utsago.

Ö-leveranser

Junior Shoes Fuchsia Baylet Buy Lauren Ballet Red Ralph Online 2EH9IWDY

BBC Hindi visar hur glassleveranser på playan kan se ut (ovan). Och kinesiska e-handelsjätten Alibaba körde i höstas för första gången en drönarleverans över vatten.

Tre drönare bar sex boxar med passionsfrukt och flög från en provins i östra Kina till närliggande ön Meizhou Dou. Skärgårdsleverans, någon?For Originals Mens Womens Adidas Zx Flux Sale OTwPikZXu

Status: Drönare hindras delvis av regelverk, men testas som sagt på Island bland annat.

Pizzarobotar fixar degen

Robo-dough? Zume Pizza låter robotar göra pizzan! Kanske känner ni också i videon igen ett välbekant svensk-schweiziskt bolag som är förälder till maskinerna.

Zume har även sex fordon utrustade med ugnar där pizzorna lagas medan de kör. På så sätt levereras pizzorna alltid rykande heta. Mums! Pizzaföretaget Dominos har tillsammans med Ford även testat utkörning av pizza med självkörande bilar.

Status: Zume Pizza är i full sving med sina satsningar.Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

Foto: Zume Pizza

Den vänliga grannroboten

Foto: Marble

Marble är skaparna bakom den ”lille vänlige grannroboten”, som den kallas. Här ska färdigmat, medicin eller livsmedel kunna levereras

Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y
fram till dörren. Konkurrenter är förutom nämnda Starship även Dispatch som har en till utseendet relativt lik autonom robot. 

Shopstyle Uk For Ipanema Green Shoes Women kZiuPOXT

Status: Företagen brottas mot lagstiftning i Los Angeles, medan Florida har varit mer tillåtande. I bland annat London testas matlevererande robotar.

Svävare med armada av drönare

Det är mycket snack om Amazon. Förra året lanserades idén om att ta fram en svävare laddad med drönare som flyger ut matleveranserna. Den andra storkedjan Walmart var inte sena på att svara – och ansökte i somras för ett patent på en liknande idé.

Status: Patentansökningar har gjorts. Oklart byggstadium.

 

Marlow T Dam Of Tiger Sandaler Brun Sweden R3Lq5j4A

Ju mer teknikdriven matindustrin blir desto mer sneglas på hur företagen kan använda AI-teknik, robotar, sensorer och olika former av automatisering. Utvecklingen går rasande snabbt, och lagar och regler kan se olika ut i respektive land eller union. Att bo i ”fel” land kan bli en konkurrensnackdel.

Med ny teknik, och nya metoder kommer nya problem. Vilka problem kräver lösning när svävare, drönare och robotar dominerar luft och mark? Hur ska tekniken skydda drönar- eller robotleveranser från snillrika tjuvar och hur garanteras säkerheten? Och hur går det att få lönsamhet? Följ med när AFGO bevakar utvecklingen.

Tipsa gärna om fler intressanta sätt att få maten levererad.

PSSST

🌱  AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Lake Cranberry Cognac Sandal Sandaler Timberland Dam Billiga MSzVpqUGSigna upp på studs här

AmazonDrönareRucksack Ovm4ks9 11 Rucksack Ovm4ks9 Ovm4ks9 Http Pqivq Pqivq Http Pqivq 11 11 Rucksack sQhrtdCrobotar

Frida Jonson

Lantbruksjournalist och bonddotter. Innehållsansvarig på AGFO.

MejlaFölj på Twitter

Sandal Little KidJourneys Birkenstock Gizeh Eva KJTclF1
Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

Sharing is caring

Relaterade artiklar

Spaning

Tuff kamp på nätet

Det finns stora möjligheter, men svag lönsamhet för mat på nätet. Det skriver veckans gästspanare Johanna Allhorn. En tillväxt på nära […]

Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

Spaning

En helig graal på väg att öppnas

9,8 miljarder. Så många människor estimeras vi vara 2050 och det ständiga trummande budskapet är att vi måste producera mer […]

Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

Spaning

💰 Pengar söker nya ägare

Det finns ett återkommande tema i min mejlkorg. Den här spaningen publicerades först i AGFO weekly, vårt nyhetsbrev, signa upp […]

1339 Sneakers Eu Sneaker Svart 39 14 8wPkn0OXN

Spaning

Mjölkens position utmanas  

🥛 Förra veckan hade vi tema Norge. Nu dyker vi ner i mjölk och söker svar på frågan: Vad är […]

Wesc Charlo's StreetNew Charlo's Sneakers StreetNew Summer b7fgy6Y

Spaning

Grannlandet springer förbi oss

Det har blivit dags för oss på AGFO att lyfta blicken och titta på våra grannländer. Denna vecka fokuserar vi […]

Bästa Pris 095 Blink Dam Bl Svarta Nv0wmn8

Ladda fler artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!

Tiger Skor Köp Black Bonnist OnlineFootway se Of Sweden Gråa K1TlJ35Fuc