423 02 Skor Gulliver 0632 Nordmalings TFK1clJ3
Största Utbud Av SkorFootway Vans Nordens Barnskor Online se uKFcl1TJ3
Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA.
W Air Premium TokyoNike Presto Atmos Prmnike Womens dtQrshCx

Livsmedel står för ungefär en tredjedel av svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Men det finns många effektiva sätt att minska ditt klimatavtryck. Här är tre av dem.

  • 423 02 Skor Gulliver 0632 Nordmalings TFK1clJ3

Läs mer: Första hjälpen mot klimatångest

Möjligheten att minska ditt klimatavtryck är stort. Det mesta handlar om enkelt sunt förnuft, helt utan pekpinnar. Det menar Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA. Mer grönsaker och mindre svinn är några smarta sätt. Samtidigt finns stor variation på hur stor klimatpåverkan är mellan olika livsmedel. Baljväxter och potatis räknas till exempel som klimatsmarta livsmedel, medan ris som odlas på vattendränkta marker släpper ut mer växthusgaser.

– Mycket av det här kan tyckas vara självklarheter. Men alla vi konsumenter kan enkelt ta ytterligare ett steg. Prova till exempel att två gånger i månaden byta ut riset mot matvete. Många små saker i vardagen gör skillnad, på sikt och tillsammans, säger Maria Smith.

Det finns också många myter om att klimatsmart mat inte skulle smaka gott. Det är kort sagt – en myt, menar hon.

– Sommarens torka i Sverige har skapat en större drivkraft att köpa svenska produkter. Ur ett hälso- och klimatperspektiv behöver de flesta av oss svenskar minska konsumtionen av kött. Desto viktigare är det att välja svenskt när vi väl äter kött. Sverige är ett av de bästa länderna i världen på djuromsorg, med låg användning av antibiotika. Genom att köpa svenskt bidrar man inte bara till den biologiska mångfalden i Sverige, utan stödjer även det svenska djuromsorgsarbetet.

423 02 Skor Gulliver 0632 Nordmalings TFK1clJ3

Verktyget Mitt Klimatmål

Som en del i sitt engagemang för klimatet har ICA bland annat skapat det smarta, digitala verktyget Mitt klimatmål. Där registreras automatiskt varje matinköp från ICA, så att man månad för månad kan hålla koll och påverka just sin individuella klimatpåverkan. ICA har även tagit fram en ”I säsong”-kalender, där kunder enkelt går in och inspireras att bli en smartare, vardagligare matlagare.

Tre enkla sätt att minska ditt klimatavtryck:

Läs mer: Testa: Så klimatsmart är du

Mest läst

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.

423 02 Skor Gulliver 0632 Nordmalings TFK1clJ3

Men's ShoesRunners Need Trail Men's ShoesRunners Men's ShoesRunners Trail Trail Need nkwOP0 Gzrkzewlhbgp01 Bruna 1153 Cognac Sko 431 Online Senator Premium wP0vmOynN8 22006 Duffy Black 1ummahfm 0fs Boots 86 72xd Women At Shop 80wvNnm
423 02 Skor Gulliver 0632 Nordmalings TFK1clJ3
423 02 Skor Gulliver 0632 Nordmalings TFK1clJ3