Jungle Black Book Panther Bagheera Baloo The Kaa F1TKlJc3
In 48368301Görtz Penny Kaufen Vagabond Sandalette Rot f7YvIb6gy
Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA.
Han Puma Vapor Venom Blue Cell X SilverKjøbenhavn RjA34L5

Livsmedel står för ungefär en tredjedel av svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Men det finns många effektiva sätt att minska ditt klimatavtryck. Här är tre av dem.

  • Jungle Black Book Panther Bagheera Baloo The Kaa F1TKlJc3

Läs mer: Första hjälpen mot klimatångest

Möjligheten att minska ditt klimatavtryck är stort. Det mesta handlar om enkelt sunt förnuft, helt utan pekpinnar. Det menar Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA. Mer grönsaker och mindre svinn är några smarta sätt. Samtidigt finns stor variation på hur stor klimatpåverkan är mellan olika livsmedel. Baljväxter och potatis räknas till exempel som klimatsmarta livsmedel, medan ris som odlas på vattendränkta marker släpper ut mer växthusgaser.

– Mycket av det här kan tyckas vara självklarheter. Men alla vi konsumenter kan enkelt ta ytterligare ett steg. Prova till exempel att två gånger i månaden byta ut riset mot matvete. Många små saker i vardagen gör skillnad, på sikt och tillsammans, säger Maria Smith.

Det finns också många myter om att klimatsmart mat inte skulle smaka gott. Det är kort sagt – en myt, menar hon.

– Sommarens torka i Sverige har skapat en större drivkraft att köpa svenska produkter. Ur ett hälso- och klimatperspektiv behöver de flesta av oss svenskar minska konsumtionen av kött. Desto viktigare är det att välja svenskt när vi väl äter kött. Sverige är ett av de bästa länderna i världen på djuromsorg, med låg användning av antibiotika. Genom att köpa svenskt bidrar man inte bara till den biologiska mångfalden i Sverige, utan stödjer även det svenska djuromsorgsarbetet.

Jungle Black Book Panther Bagheera Baloo The Kaa F1TKlJc3

Verktyget Mitt Klimatmål

Som en del i sitt engagemang för klimatet har ICA bland annat skapat det smarta, digitala verktyget Mitt klimatmål. Där registreras automatiskt varje matinköp från ICA, så att man månad för månad kan hålla koll och påverka just sin individuella klimatpåverkan. ICA har även tagit fram en ”I säsong”-kalender, där kunder enkelt går in och inspireras att bli en smartare, vardagligare matlagare.

Tre enkla sätt att minska ditt klimatavtryck:

Läs mer: Testa: Så klimatsmart är du

Mest läst

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.

Jungle Black Book Panther Bagheera Baloo The Kaa F1TKlJc3

Grey Leather Women Toms Sneakers Metallic Pewter Lenox rsQhtdC Sneakers College Wayne New Wear Replay Barn Försäljning Bra Ay4cwvmj QrxedCBoW Dam Deck 02 Canvas 52778 Off Skor Flats Brown Herr Wesc Sneaker Bruna OPkXZiuT
Jungle Black Book Panther Bagheera Baloo The Kaa F1TKlJc3
Jungle Black Book Panther Bagheera Baloo The Kaa F1TKlJc3